Het boek

Official booktrailer

Cast:  Evelien Vlap, Regie: Tom Rogaar, Montage: Mart Rogaar

Boekpresentatie

22 November 2014 Museumspoorlijn STAR Stadskanaal

Het boek

Titel: Lag het aan de perenvla?

Uitvoering: Paperback

Formaat: 12,5 x 20 cm

Aantal pagina's:156

ISBN nummer: 9789402212303

Releasedatum: 14-11-2014

Auteur: Alie van der Laan

Uitgeverij: Boekscout Soest       boekscout.nl


Verkrijgbaar bij Boekscout, Read Shop Stadskanaal, Bol.com en  verder bij alle erkende boekhandels

of via de onderstaande 'bestel nu' knop.

"Bij het plaatsnemen in de overvolle wachtkamer neemt de onrust in mijn lichaam toe. Het slikken gaat steeds moeilijker en ook het zicht lijkt belemmerd door een waas, alsof ik een bril draag met een verkeerde sterkte. Ik heb het warm en voel me met de seconde ellendiger worden. Mijn hart lijkt uit mijn borstkast te willen springen. Ik gluur om me heen, check de wachtkamer in de hoop geen bekende te treffen. In deze conditie een sociaal gesprekje voeren voelt als een onmogelijke opgave. Ik pak een magazine van de leestafel, maar de zinnen en letters lijken te dansen. Ik hoop op wat afleiding door een interessant artikel, maar de bewegende onscherpe beelden maken me misselijk. Mijn koude, trillende handen maken het onmogelijk om een bladzijde om te slaan. Ik kan me alleen nog concentreren op de beangstigende lichamelijke symptomen.

Ik weet dat als er geen verandering in de situatie komt, als ik nu niet wordt opgeroepen of wanneer ik zelf geen actie onderneem, de volgende fase zal intreden. Ik voel dat ik mezelf, of dat wat er nog van over is, ga verliezen. Angst om van mezelf te vervreemden, bang dat ik straks niet meer weet wie ik ben, wat ik hier kom doen, of iets heel raars ga schreeuwen. Hoe kom ik thuis? Het voelt alsof thuis is verplaatst naar de andere kant van de wereld. Ik voer een hevige innerlijke strijd. Ik zet me schrap voor de opkomende paniekgedachten. Gedachten van mislukking, schaamte en schuld om bij thuiskomst opnieuw te moeten melden dat het niet is gelukt vullen het laatste stukje vrije ruimte in mijn hoofd. Ik voel me verslagen omdat de angstklachten blijven terugkomen en er geen eind aan het lijden in zicht lijkt. Deze laatste gedachtegang was voldoende om de toerentalmeter van de paniek tot in het rode vlakje te laten oplopen.

Ik vertrek zonder een dokter te hebben gezien of gesproken."

Lag het aan de perenvla?


Lag het aan de perenvla is het levensverhaal van Alie van der Laan, die zichzelf zo bang maakte dat ze jarenlang niets meer alleen durfde te ondernemen. Irreële angststoornis heet dat, het zorgt ervoor dat de paniek altijd op de loer ligt. Met een verrassende nuchterheid en een dosis droge humor vertelt Van der Laan openhartig over haar moeizame zoektocht naar de oorzaak en de oplossing van haar fobie. Een slopende reis door een moeras van therapieën en twijfels. Voor fobielijders een ‘feest’ van herkenning en voor buitenstaanders verhelderend.


Alie van der Laan

"Ik groeide op in de provincie Groningen, waar ik na mijn studie agogiek mijn draai vond als creatief-therapeut in een streekziekenhuis. Toen de irreële angst zich aandiende, moest ik mijn baan opgeven en startte een zoektocht naar een verklaring en een oplossing voor mijn probleem. Tijdens deze zoektocht volgde ik de opleidingen voor onder andere gesprekstherapeut, hypnotherapeut en magnetiseur. Aan het einde van deze enerverende reis was het schrijven van een boek een logische stap."

Copyright ©2014  Alie van der Laan - All Rights Reserved